Zdecentralizujmy zdrowie. Rozmowa z Dariuszem Klimczakiem - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2023)
– Dzisiaj ochrona zdrowia pod względem instytucjonalnym, proceduralnym i finansowym jest scentralizowana, a płatnik spionizowany – to błąd. Porażką było ubezwłasnowolnienie Narodowego Funduszu Zdrowia. Pionizacja decyzji w centrali sprawiła, że oddziały wojewódzkie nie mają już nic istotnego do powiedzenia. Trzeba to zmienić – mówi Dariusz Klimczak z Polskiego Stronnictwa Ludowego, członek sejmowej Komisji Zdrowia. Publikujemy wywiad z cyklu „Zdrowie po wyborach”.