Poprawa jakości nadzoru epidemiologicznego, a nie zapobieganie antybiotykooporności - Kucharska, Izabela (Menedżer Zdrowia, 2023)
Przepisami z 25 maja 2023 r. zmodyfikowano rozporządzenie ministra zdrowia z 23 grudnia 2011 r. w sprawie listy czynników alarmowych, rejestrów zaka żeń szpitalnych i czynników alarmowych oraz raportów o bieżącej sytuacji epidemiologicznej szpitala, wprowadzając raportowanie danych liczbowych będących w posiadaniu szpitali na szczebel powiatowych stacji sanitarnoepidemiologicz nych. To rozwiązanie skupia się przede wszystkim na po prawie jakości nadzoru epidemiologicznego w kontekście poprawy jakości opieki nad pacjentem i nadzoru organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a nie zapobieganiu an tybiotykooporności czy poprawie racjonalności polityki antybiotykoterapii, co jest domeną obszaru klinicznego (nie zdrowia publicznego).