To pacjent musi dowieść, że poniósł uszczerbek na zdrowiu - Nowakowska, Maria (Menedżer Zdrowia, 2023)
Bez pełnej dokumentacji medycznej pacjent może zapomnieć o możliwości ubiegania się o rekompensatę. Zgodnie z prawem to na nim ciąży obowiązek udowodnienia, że zdarzenie powodujące szkodę zaszło w określonej placówce w wyniku zaniedbań personelu medycznego.