Piąty filar - Stefaniak, Tomasz; Bielawski, Piotr; Kraszewski, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2023)
Współczesne organizacje podlegają ciągłemu oddziaływaniu otoczenia biznesowego. Konkurencja rozwija się, stawiając coraz to nowe wymagania odnośnie do zastosowanych technologii, wyceny działań, podejścia nakierowanego na wsłuchiwanie się i spełnianie oczekiwań klientów. Przemysł i usługi, w których konkurencja odgrywa ważną rolę, już dawno zauważyły, że utrzymywanie status quo, dziś z pozoru stabilnego, może bardzo szybko doprowadzić do zapaści organizacji, jej anachroniczności i w konsekwencji do upadku firmy.