Dziecko w badaniach klinicznych leku – do czego ma prawo? - Kulawiak, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2023)
Wydawałoby się, że w sprawach tak poważnych jak zdrowie dziecka wyłączne zdanie mają rodzice. Prawdą jest, że decyzja rodziców czy opiekunów prawnych dotycząca udziału małoletniego w badaniach klinicznych jest punktem wyjścia, ale na tym się nie kończy. Nie wolno zapominać, że dziecko jest podmiotem, dlatego liczy się także jego głos.