Czy jest miejsce dla kannabigerolu w leczeniu objawowym? - Graczyk, Michał; Pawlak, Łukasz; Lewandowska, Agata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Kannabigerol (CBG) jest jednym ze związków zawartych w Cannabis sativa L., który w ostatnich latach zwraca szczególną uwagę badaczy. W procesie biosyntezy CBG pełni rolę prekursora fitokannabinoidów, w tym kannabidiolu (CBD) i Δ9-tetrahydrokannabinolu. W organizmie ludzkim po jego przyjęciu nie dochodzi jednak do powstania innych kannabinoidów, ponieważ nie ma niezbędnych szlaków konwersji. Kannabigerol działa na receptory adrenergiczne α2, serotonergiczne, receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów oraz rodzinę receptorów kannabinoidowych. Dodatkowo wpływa hamująco na mediatory reakcji zapalnej. Pomimo słabego oddziaływania z receptorami kannabinoidowymi CB1 i CB2, jest wśród fitokannabinoidów najsilniejszym ligandem receptora waniloidowego przejściowego potencjału 1. Gdy w stanach chorobowych układ endokannabinoidowy zostanie zakłócony, CBG może mieć wpływ na utrzymanie homeostazy w organizmie. Zakres jego aktywności biologicznych obejmuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, neuromodulujące oraz regulacyjne równowagi redoks. Stosowanie CBG zaleca się w chorobach przewodu pokarmowego, zaburzeniach metabolicznych, neurologicznych, a także wielu chorobach o podłożu zapalnym. Obecnie jesteśmy świadkami coraz częstszego stosowania CBG w medycynie ze względu na jego korzystny wpływ na zdrowie przy jednoczesnym braku psychoaktywności. Pomimo rosnącej liczby zastosowań, należy zachować ostrożność w stosowaniu CBG oraz CBD ze względu na możliwe interakcje z innymi lekami.