Gliklazyd MR – miejsce w nowoczesnym leczeniu cukrzycy typu 2 - Strojek, Krzysztof; Zozulińska-Ziółkiewicz, Dorota Anna; Czupryniak, Leszek; Małecki, Maciej Tadeusz; Kokoszka-Paszkot, Janina; Prejbisz, Aleksander; Dobrowolski, Piotr; Kasprzak, Jarosław Damian; Tomaszuk-Kazberuk, Anna (Lekarz POZ, 2023)
W ostatnich latach, wraz z wprowadzeniem nowych leków przeciwhiperglikemicznych, schematy farmakoterapii cukrzycy typu 2 uległy istotnym zmianom. Aktualne wytyczne kładą nacisk na indywidualizację leczenia, postępowanie wielokierunkowe oraz behawioralne, w tym redukcję masy ciała. Ważnym elementem strategii leczniczych pozostają wciąż pochodne sulfonylomocznika, w tym prezentowany w poniższym opracowaniu gliklazyd MR. Jest on najlepiej przebadanym przedstawicielem swojej grupy. Charakteryzuje się wysokim bezpieczeństwem i skutecznością działania, co potwierdzono w licznych badaniach klinicznych. Obniża glikemię skuteczniej niż wiele innych leków przeciwcukrzycowych, przy czym odznacza się istotnie niższym ryzykiem występowania hipoglikemii i przyrostu masy ciała. Niniejsze opracowanie ma na celu wskazanie miejsca gliklazydu MR w nowoczesnym leczeniu cukrzycy typu 2 na podstawie najnowszych zaleceń terapeutycznych i dostępnych danych medycznych dotyczących jego bezpieczeństwa, skuteczności oraz wpływu na ryzyko sercowo-naczyniowe i naczyniowo-nerkowe.