Ascaris lumbricoides – bezwarunkowy endopasożyt czy źródło alergenów? Askarioza jako model do badania relacji pasożyt/alergia - Packi, Kacper; Rudek, Alicja (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Ascaris lumbricoides to czynnik etiologiczny glistnicy. Infestacja wywołuje szereg dolegliwości obejmujących różne układy i narządy organizmu, w których przebiega cykl rozwojowy pasożyta. Istnieje wiele podobieństw dotyczących odpowiedzi immunologicznej gospodarza podczas infestacji pasożytniczej i choroby alergicznej. Opisano cztery białka A. lumbricoides znajdujące się na oficjalnej liście alergenów WHO/IUIS, tj. Asc s 1 (poliproteina, ABA-1), Asc l 5 (SXP/RAL-2), Asc l 3 (tropomiozyna) oraz Asc l 13 (transferaza glutationowa, GSTA). Metaanaliza kilkunastu badań epidemiologicznych wykazała, że aktywna infestacja A. lumbricoides i związana z nią zależna od IgE odpowiedź gospodarza jest czynnikiem ryzyka rozwoju astmy i atopii oraz związek ten jest silniejszy u pacjentów dodatkowo uczulonych na roztocze kurzu domowego. Najnowsze badania pokazują, że infestacja pasożytnicza indukuje syntezę przeciwciał IgE wobec szerokiej gamy N-glikanów. Epitop węglowodanowy galaktoza-α-1,3-galaktoza (α-gal) jest obecny w glikoproteinach A. lumbricoides w stężeniu wyższym niż u kleszczy Amblyomma hebraeum oraz Rhipicephalus evertsi . Naukowcy wykazali związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy infestacją A. lumbricoides a zespołem α-gal. Ekwiwalencja objawów parazytozy i alergii wskazuje na konieczność prowadzenia równoległej diagnostyki różnicującej obu schorzeń oraz zasadność zastosowania askariozy jako modelu do badania relacji pasożyt/alergia.