Następstwa pandemii COVID-19 – czego się (nie) nauczyliśmy? - Rieske, Piotr; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
W niniejszym artykule podsumowano wpływ pandemii COVID-19 na zdrowie publiczne. Przedstawiono główne problemy epidemiologiczne, medyczne, a także te związane z diagnostyką wirusologiczną i leczeniem COVID-19. Wskazano, jak pandemia wpłynęła na ludzkie zachowania prozdrowotne i ich przyszłe konsekwencje. Przy okazji rozwiano kilka mitów i skorygowano błędne, ale dość powszechne, opinie.