Omówienie wybranych elementów wytycznych dla lekarzy rodzinnych dotyczących diagnostyki i leczenia depresji u dorosłych opublikowanych przez Polskie Towarzystwo Psychiatryczne i Naczelną Izbę Lekarską - Murawiec, Sławomir (Lekarz POZ, 2023)
Praca stanowi autorskie opracowanie przygotowane na podstawie wytycznych dla lekarzy rodzinnych dotyczących diagnostyki i leczenia depresji u dorosłych opublikowanych przez Polskie Towarzystwo Psychiatryczne i Naczelną Izbę Lekarską: Samochowiec J., Dudek D., Kucharska-Mazur J., Murawiec S., Rymaszewska J., Cubała W.J., Heitzman J., Jankowska-Zduńczyk A., Chatizow J., Bala M., Diagnostyka i leczenie depresji u dorosłych – wytyczne dla lekarzy rodzinnych , Polskie Towarzystwo Psychiatryczne i Naczelna Izba Lekarska (2019). Omówiono częstość występowania depresji, konieczność przeprowadzania badań przesiewowych, zasady formułowania diagnozy depresji, różne postacie kliniczne tej choroby, a także zasady współpracy pomiędzy lekarzem a pacjentem oraz lekarzem POZ a specjalistą psychiatrą. Przedstawiono zakres edukacji pacjentów z depresją, która powinna się odbywać na początku leczenia. Omówiono leczenie farmakologiczne epizodów depresji, w tym dobór leków, zasady oceny skuteczności terapii oraz zalecenia co do czasu trwania leczenia farmakologicznego. Uwzględniono specyfikę leczenia osób w wieku podeszłym.