Rozpoznawanie i leczenie zakażenia Helicobacter pylori – rekomendacje Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii w pigułce - Gąsiorowska, Anita (Lekarz POZ, 2023)
W październiku 2023 r. na łamach „Przeglądu Gastroenterologicznego” ukazały się zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne dotyczące zakażenia Helicobacter pylori Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii (PTG-E). Dokument opublikowany w języku angielskim zawiera 33 stwierdzenia, które szczegółowo omawiają zagadnienia dotyczące dróg zakażenia Helicobacter pylori, manifestacji i konsekwencji klinicznych przewlekłego zakażenia, wyboru metod diagnostycznych oraz zasad farmakoterapii i postępowania w przypadku jej nieskuteczności. W rekomendacjach uwzględniono aktualne wytyczne międzynarodowe, dostępne polskie dane epidemiologiczne oraz możliwości polskiego systemu ochrony zdrowia. W poniższym opracowaniu omówiono najważniejsze zalecenia dotyczące wykorzystania metod nieinwazyjnych i inwazyjnych służących do rozpoznawania zakażenia Helicobacter pylori, a także decyzji co do wyboru schematu eradykacyjnego, czasu trwania farmakoterapii i zasad kontroli skuteczności leczenia.