Niedobór witaminy B12 w praktyce klinicznej - Starostka-Tatar, Anna; Łabuz-Roszak, Beata (Lekarz POZ, 2023)
Witamina B 12 (kobalamina) pierwotnie była badana w związku z występowaniem niedokrwistości. Jak się okazało, oprócz produkcji krwinek jest ona potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz zdrowia psychicznego. Niedobór witaminy B 12 może wynikać z niedostatecznego przyjmowania jej z pokarmem, zaburzeń wchłaniania lub narażenia na podtlenek azotu. Niedobór witaminy B 12 może się objawiać nieprawidłowościami w obrazie krwi, określanymi jako niedokrwistość megaloblastyczna, mielopatią (objawy głównie z zakresu sznurów tylnych), polineuropatią, otępieniem, zaburzeniami depresyjnymi i objawami wytwórczymi. Leczenie polega głównie na domięśniowej suplementacji kobalaminy i modyfikacji diety. W niektórych przypadkach uzasadnione jest działanie profilaktyczne w kierunku zapobiegania niedoborowi witaminy B 12 .