Model opieki duchowej w Poradni Leczenia Bólu. Jak rozumieć pozareligijne aspekty duchowości? - Klimasiński, Maciej Wiktor; Baum, Ewa; Wieczorowska-Tobis, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Ból przewlekły wpływa na wszystkie aspekty życia pacjenta: fizyczny, psychiczny, społeczny i duchowy. Religijność jest częstym, ale nie jedynym sposobem realizowania potrzeb oraz aktywności duchowych. Na podstawie analizy definicji duchowości Polskiego Towarzystwa Opieki Duchowej w Medycynie oraz zestawienia jej z wypowiedziami pacjentów Poradni Leczenia Bólu wypracowano wnioski na temat czterech pozareligijnych aspektów duchowości. Przewlekłe dolegliwości mogą wpływać na to, jak człowiek interpretuje sens i cel swojego życia oraz jak przeżywa relacje z innymi ludźmi. Postawa moralna, rozumiana jako system przekonań na temat otaczającego świata i wynikające z nich wartości oraz dążenia, również może zmieniać się na skutek doświadczenia bólu przewlekłego. Odniesienie do transcendencji, czyli stosunek człowieka do tego, co go przekracza oraz zdolność do wykraczania poza własne ograniczenia, może pomóc w akceptacji niepomyślnych wydarzeń, nawet takich jak utrata sprawności fizycznej. W Polsce, gdzie coraz więcej pacjentów nie identyfikuje się z konkretną religią, istnieje potrzeba opracowania modelu opieki duchowej, którą lekarz może udzielać w pozareligijny sposób.