Wyzwania na pierwsze sto dni nowego szefa resortu - Janiszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2023)
Każdy nowy rząd i nowy minister zdrowia zaczynają kadencję od wielkich planów. Popularne na początku są deklaracje o „dokonaniu zmian systemowych”. Często za takimi zapowiedziami idzie niepełna znajomość tego, jak ten system działa, a postulowane zmiany systemowe oznaczają „przesuwanie dużych klocków” typu – wprowadzanie kas chorych, likwidacja kas chorych, wprowadzanie NFZ, likwidacja NFZ, utworzenie sieci szpitalnej, onkologicznej lub kardiologicznej albo jej likwidacja. Takie zmiany wydają się „systemowe” przez to, że dotyczą najważniejszych instytucji – a są atrakcyjne, bo można ich dokonać za pomocą ustawy.