Zdrowotne konto oszczędnościowe – dodatkowy filar ubezpieczenia - Gilewski, Dariusz; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2023)
ZKO stanowi dodatkowy filar ubezpieczenia zdrowotnego, pozwalający na pokrycie kosztów obecnie finansowanych z pieniędzy prywatnych, a jednocześnie dający pacjentom większą elastyczność i wybór – czyli tzw. patients’ empowerment.