Visual acuity in children with congenital changes in the organ of vision - Grałek, Mirosława; Niwald, Anna (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2023)
W pracy przedstawiono najczęściej spotykane w okulistyce dziecięcej zaburzenia wrodzone, obniżające ostrość wzroku. Omówiono spadek ostrości widzenia spowodowany opadniętą powieką, niedrożnością dróg łzowych, stwardnieniem rogówki, zaćmą i innymi anomaliami związanymi z soczewką oraz patologiami wrodzonymi w nerwie wzrokowym i siatkówce. Przedstawiono diagnostykę i możliwości leczenia tych nieprawidłowości.