Czy stosować witaminę E u kobiet po menopauzie? - Milewicz, Andrzej; Bednarek-Tupikowska, Grażyna; Tupikowski, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Autorzy przedstawiają dane dotyczące mechanizmów antyoksydacyjnego działania witaminy E. Zalecają stosowanie jej u kobiet po menopauzie, szczególnie u tych, które nie mogą lub nie chcą przyjmować hormonalnej terapii zastępczej. Po menopauzie nasila się stres oksydacyjny. Wraz z obniżeniem stężenia estrogenów zwiększa się produkcja wolnych rodników i upośledzeniu ulegają mechanizmy obrony antyoksydacyjnej. Równowaga oksydacyjno-antyoksydacyjna przesuwa się na korzyść procesów utleniania. Następstwem tego jest nasilenie wolnorodnikowego uszkodzenia tkanek i większe ryzyko rozwoju schorzeń o etiologii wolnorodnikowej. Estrogeny wykazują znaczące działanie antyoksydacyjne, chroniąc w znacznym stopniu ustrój przed działaniem wolnych rodników. W stanach ich niedoboru zaleca się stosowanie innych substancji, które zwiększają ochronę przeciw wolnym rodnikom, m. in. witamin antyoksydacyjnych, a szczególnie witaminy E.