Przygotowanie chorych na mastocytozę, zespół aktywacji mastocytów do zabiegu chirurgicznego, porodu oraz badań radiologicznych - Bojahr, Kinga; Dylczyk-Sommer, Anna; Biedrzycka, Aleksandra; Piskunowicz, Maciej; Lange, Magdalena; Mital, Andrzej; Niedoszytko, Marek (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Mastocytoza układowa jest rzadką chorobą należącą do grupy nowotworów hematologicznych. Charakteryzuje się patologiczną, klonalną akumulacją mastocytów (syn. komórek tucznych) w różnych narządach. W okresie okołooperacyjnym wiele czynników może prowadzić do aktywacji mastocytów, które uwalniają liczne mediatory, co może spowodować reakcję anafilaktyczną z wstrząsem anafilaktycznym. Ryzyko wystąpienia takich reakcji u pacjentów z mastocytozą jest kilkakrotnie wyższe w porównaniu z populacją ogólną. Celem artykułu jest dostarczenie lekarzom przejmującym opiekę nad chorymi z mastocytozą praktycznych porad dotyczących postępowania w trakcie zabiegu chirurgicznego, porodu oraz badań radiologicznych, a także listy leków o mniejszym ryzyku wystąpienia działań niepożądanych.