The development of research into the structure and function of the visual cortex - Czepita, Damian; Czepita, Maciej (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
Opisano i omówiono rozwój badań dotyczących budowy i funkcji kory wzrokowej. Szczególnie duży dorobek w zakresie badań nad 17 polem Brodmanna mają laureaci nagrody Nobla z 1981 roku – David H. Hubel oraz Torsten N. Wiesel. Zaprezentowano ich osiągnięcia i wykłady Noblowskie. Opisano także wyniki badań doświadczalnych i klinicznych innych autorów. Wskazano na możliwości wykorzystania substancji wpływających na receptory: adrenergiczne, dopaminowe, serotoninowe, muskarynowe, GABA, NMDA, AMPA/kainowe i metabotropowe w leczeniu niedowidzenia oraz krótkowzroczności.