Kiłowe zapalenie nerwu wzrokowego i błony naczyniowej – opis przypadku - Bonińska, Karolina; Sobutka, Hanna; Mrowicka, Dagmara; Post, Michał; Dybek, Tomasz; Bednarski, Maciej; Cisiecki, Sławomir (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
W pracy opisano przypadek 34-letniego pacjenta, który zgłosił się na oddział okulistyczny z powodu pogorszenia ostrości wzroku w obojgu oczach. Zdiagnozowano zapalenie przedniego i tylnego odcinka błony naczyniowej oka prawego oraz zapalenie tarczy nerwu wzrokowego oka lewego w przebiegu kiły. Wdrożono leczenie miejscowe i systemowe, uzyskując stopniową poprawę. Z uwagi na narastającą liczbę zakażeń kiłą na świecie oraz niespecyficzne objawy oczne, należy brać ją pod uwagę w stanach zapalnych narządu wzroku o nieznanej etiologii.