Neurologiczne aspekty menopauzy – wpływ wdrożonej hormonalnej terapii zastępczej. I. Zaburzenia neurodegeneracyjne - M. Kanadys, Wiesław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Zmiany morfologiczne i czynnościowe nierozłącznie związane ze starzeniem powodują występowanie różnych chorób zależnych od wieku, w tym chorób neurodegeneracyjnych. Menopauza, jako część procesu starzenia organizmu oraz wdrożona hormonalna terapia zastępcza (HTZ) może wpływać na występowanie i przebieg chorób ośrodkowego układu nerwowego. Szereg badań sugeruje, że stosowanie estrogenów po menopauzie nie wpływa na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, chociaż estrogeny mogą zmniejszać ryzyko demencji związanej z tą chorobą. Wyniki badania pilotażowego sygnalizują zaostrzenie objawów stwardnienia rozsianego po menopauzie, zaś zastosowanie HTZ spowolnienie postępu tej choroby. Większość doniesień wskazuje na korzystny wpływ terapii estrogenowej na zapobieganie i opóźnianie występowania choroby Alzheimera, jednak ich rola w spowalnianiu otępienia jest nadal kontrowersyjna. Konieczne są dalsze badania dla wykazania, czy stosowanie HTZ wpływa w sposób zasadniczy na występowanie i przebieg chorób neurodegeneracyjnych.