Szkodliwość e-papierosów - Nowak, Artur; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Szybki rozwój papierosów elektronicznych, często nazywanych e-papierosami, wywołał ogólnoświatową debatę na temat ich bezpieczeństwa i potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. E-papierosy, promowane jako bezpieczniejsza alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu, zyskały znaczną rzeszę zwolenników. Jednak coraz więcej dowodów sugeruje, że nie są one pozbawione szkód. W tym obszernym artykule omówiono szkodliwość e-papierosów i używanych przez nie e-liquidy.