Udział reaktywnych form tlenu w patogenezie alergii pokarmowych - Skalska, Magdalena; Kleniewska, Paulina; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2023)
Od kilku dekad obserwuje się znaczny wzrost zachorowań na choroby o podłożu alergicznym. Mówi się nawet o „epidemii XXI wieku” w odniesieniu do na przykład alergii pokarmowej (AP). Współczesny styl życia oraz czynniki środowiskowe sprzyjają ich dalszemu wzrostowi. Autorzy udowodnili, że pierwsze 3 lata życia stanowią ważny okres dla prawidłowego rozwoju mikroflory oraz podejmowania działań w zakresie prewencji lub terapii, a antybiotykoterapia lub dieta odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu stabilnej mikrobioty. Niepożądana reakcja immunologiczna na pokarm nazywana jest AP. Reakcje immunologiczne na alergeny pokarmowe można ogólnie podzielić na: IgE-zależne, nie-IgE-zależne i mieszane. Reaktywne formy tlenu (RFT) biorą udział w patogenezie AP. Stres oksydacyjny indukuje stany zapalne w tkankach; nadmierne ilości RFT uszkadzają tkankę jelitową, zaburzają normalne funkcjonowanie komórek i w eozynofilowym zapaleniu przełyku (EoE) upośledzają szlak Keap1/Nrf2.