Przydatność badań dopplerowskich z wykorzystaniem systemu power-doppler, w ocenie unaczynienia patologicznych zmian mięśnia macicy, w przebiegu leczenia analogami GnRH - Zimmer, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Autor przedstawia analizę zmian gęstości unaczynienia w przebiegu leczenia analogami GnRH, stwierdzanych patologii w mięśniu macicy o typie mięśniaków i/lub adenomyosis. Pacjentki, które zakwalifikowano z różnych powodów do leczenia analogami GnRH, miały wykonywane badania dopplerowskie przy pomocy systemu power-doppler, a uzyskany obraz ulegał obróbce komputerowej, dzięki czemu uzyskiwano jednoznaczne wyniki gęstości naczyń w badanym obszarze. Opracowana przez autora metoda wykazała znamienne zmniejszanie gęstości unaczynienia w przebiegu leczenia analogami GnRH, co pozwala uznać ją za pomocne narzędzie w diagnostyce patologii mięśnia macicy.