Charakterystyka kliniczna oraz przegląd aktualnych metod leczenia neuralgii nerwu trójdzielnego w opiece paliatywnej - Borowski, Grzegorz; Zasadzińska, Maria; Mróz, Adam; Załęcka, Julia; Kluczna, Agnieszka; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2023)
Neuralgia nerwu trójdzielnego opisywana jest jako jedno z najbardziej bolesnych schorzeń, jakich może doświadczyć człowiek. W zależności od etiologii wyróżnia się jej trzy postacie: klasyczną, wtórną i idiopatyczną. W opiece paliatywnej może stanowić wyzwanie szczególnie u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, u których stosunkowo często występuje wtórna postać neuralgii. Najczęściej objawia się nagłymi napadami jednostronnego bólu twarzy, występującymi wielokrotnie w ciągu doby. Ból jest na tyle silny, że utrudnia codzienne funkcjonowanie, w tym spożywanie pokarmów. W uśmierzaniu bólu stosowane są zarówno metody farmakologiczne, jak i chirurgiczne. Jako leki pierwszego wyboru wskazuje się karbamazepinę oraz okskarbazepinę, zaś do drugiego rzutu zalicza się lamotryginę, baklofen, pregabalinę, gabapentynę oraz toksynę botulinową A. Mimo to ze względu na częsty brak odpowiedzi na standardowe leczenie oraz istotny wpływ na obniżenie jakości życia często stanowi problem terapeutyczny, dlatego konieczne jest poszukiwanie wciąż nowych metod leczenia.