Kaszel psychogenny u dziecka w wieku szkolnym w gabinecie lekarza POZ – diagnostyka i leczenie - Grzejszczak, Jagoda (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2023)
Kaszel przewlekły jest jednym z najczęściej zgłaszanych objawów przez dzieci. Lekarze rodzinni skupiają się z reguły na uchwytnych przyczynach, dających możliwość postępowania diagnostyczno-leczniczego z dostosowanym algorytmem. Nie zawsze jednak diagnoza kaszlu jest prosta. Czasem może on mieć podłoże psychogenne. Zgodnie z przyjętą definicją przewlekły kaszel psychogenny to rodzaj przewlekłego kaszlu, opornego na leczenie, bez uchwytnej etiologii somatycznej. W poniższym artykule przedstawiono przypadek 10-letniego chłopca, który trafił do gabinetu lekarza psychiatry dzieci i młodzieży po wyczerpaniu ścieżek diagnostyki somatycznej przez lekarza POZ. Kaszel u pacjenta pojawiał się w sytuacjach dużego stresu i niespełniania jego oczekiwań przez rodziców. Dla głębszej analizy problemu nakreślono strukturę systemu rodzinnego i osobowości chłopca. Przedstawiono też postępowanie w przypadku ustalenia psychogennej etiologii zaburzenia. Słowa kluczowe: kaszel psychogenny, dziecko, nastolatek, system rodzinny.