Nasilone działania niepożądane leków przeciwdepresyjnych – na jakie aspekty zwrócić uwagę w przypadku skarg pacjentów - Jurczakowski, Konrad (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2023)
Leki przeciwdepresyjne są coraz częściej używane w Polsce i na całym świecie. W ostatnich latach pojawiły się nowe leki z tej grupy, które są bezpieczniejsze i lepiej tolerowane, ale działania niepożądane nadal stanowią istotny problem kliniczny i mogą wpływać na współpracę pacjentów w leczeniu. Podczas farmakoterapii lekami przeciwdepresyjnymi powinniśmy skierować uwagę na odpowiedni dobór leku (z punktu widzenia medycznego), ale również na przekonania pacjenta dotyczące leczenia (psychologiczne aspekty farmakoterapii). Należy brać pod uwagę współchorobowość psychiatryczną i somatyczną pacjenta oraz zebrać dokładny wywiad dotyczący wszystkich stosowanych leków w celu uniknięcia niekorzystnych interakcji farmakologicznych. W przypadku pojawienia się skarg na dolegliwości, które w opinii pacjentów wynikają z działań niepożądanych, niezbędne jest różnicowanie, czy zgłaszane objawy wynikają z biologicznego działania leku, czy odzwierciedlają zjawiska psychologiczne towarzyszące farmakoterapii. Pozwala to podejmować bardziej świadome i skuteczne decyzje w codziennej praktyce lekarskiej. W artykule omówiono czynniki biologiczne, takie jak polimorfizm cytochromu P450, współistnienie ADHD, interakcje lekowe, oraz czynniki psychologiczne mające wpływ na częste i nietypowe działania niepożądane leków przeciwdepresyjnych.