Błędy w rozpoznawaniu i leczeniu atopowego zapalenia skóry - Marko, Monika; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2024)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) definiuje się jako przewlekłą zapalną dermatozę, która charakteryzuje się okresami remisji i nawrotów. W ciągu ostatniej dekady w krajach uprzemysłowionych wzrosła częstość występowania AZS. Ponieważ choroba ta dotyka nie tylko pacjentów, lecz także obniża jakość życia całej rodziny, AZS stało się obciążeniem społeczno-ekonomicznym. Pomimo ciągłego poszerzania i systematyzowania wiedzy na temat AZS krąży wiele mitów. Rozbieżne informacje dotyczą przede wszystkim przyczyn i przebiegu choroby, a także diagnostyki i terapii. W podejmowaniu decyzji diagnostycznych i terapeutycznych w AZS łatwo jest popełnić błąd ze względu na złożony obraz kliniczny choroby i różnorodność fenotypów. Przeszkody można napotkać także podczas diagnostyki różnicowej. Problemy te dotyczą przede wszystkim lekarzy pierwszego kontaktu i pediatrów, ponieważ dermatoza ta dotyka głównie dzieci. Celem niniejszej pracy jest identyfikacja najczęstszych błędnych decyzji podejmowanych podczas współpracy z pacjentem chorym na AZS. Dodatkowo podkreślamy, że zaleca się postępowanie zgodne z aktualnymi standardami diagnostycznymi i terapeutycznymi. Dlatego, opierając się na europejskich wytycznych EuroGuiDerm, wskazujemy, co nie jest właściwym postępowaniem w leczeniu AZS, oraz omawiamy najważniejsze aspekty terapeutyczne, o których powinni pamiętać lekarze. Wyjaśniamy również, kiedy można popełnić błąd w rozpoznaniu AZS i o czym należy pamiętać przy wyborze terapii. Zwracamy także uwagę, że rozmowa z pacjentami i ich opiekunami jest elementem, który w dużym stopniu wpływa na skuteczność leczenia AZS.