Skuteczne leczenie żelazem – zasady postępowania w niedoborze izolowanym i przebiegającym z niedokrwistością - Pietrzak, Anna (Lekarz POZ, 2024)
Żelazo odgrywa kluczową rolę w większości procesów metabolicznych organizmu. Jego niedobór prowadzi do poważnych konsekwencji, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia i życia. Najczęściej niedobór żelaza objawia się niedokrwistością mikrocytarną, którą rozpoznaje się u ponad 1,74 mld ludzi na świecie. O ile konieczność leczenia każdej postaci niedokrwistości nie budzi wątpliwości, o tyle w ostatnich latach, dzięki wprowadzeniu dobrze tolerowanych i skutecznych form żelaza, w rekomendacjach zaczęto proponować także leczenie niedoboru tego pierwiastka, nawet przy braku niedokrwistości. W artykule omówiono najczęstsze przyczyny niedoboru żelaza i standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego.