Zaburzenia trawienia na tle dyskinezy dróg żółciowych – czy i jak możemy je leczyć? - Waśko-Czopnik, Dorota (Lekarz POZ, 2024)
Duży odsetek populacji uskarża się na zaburzenia trawienia, które mogą powodować szeroki wachlarz dolegliwości uciążliwych dla pacjenta. Zazwyczaj są one związane z zaburzeniami czynności dróg żółciowych, w tym zwieracza Oddiego (typu żółciowego lub trzustkowego) oraz pęcherzyka żółciowego. Rozpoznanie jest wynikiem diagnostyki ukierunkowanej na wykluczenie zmian organicznych. Ogromną rolę w utrzymaniu i regulacji wielu przemian w organizmie mają kwasy żółciowe, podlegające stałemu krążeniu wątrobowo-jelitowemu. Utrzymują odpowiedni stan mikrobioty jelitowej, integralność bariery jelitowej, działają przeciwzapalnie oraz regulują czynność motoryczną jelit. Nie ma dobrych schematów leczenia dyskinez. W zależności od etiologii sprawdzają się różne grupy leków, najlepiej leki rozkurczowe, w tym hymekromon – najskuteczniejszy w relaksacji zwieracza Oddiego, a tym samym regulacji czynności dróg żółciowych.