Zastosowanie kwasu masłowego w chorobach jelit - Waśko-Czopnik, Dorota (Lekarz POZ, 2024)
Kwas masłowy dzięki swoim właściwościom staje się popularnym suplementem o szerokim spektrum działania. Jest substancją naturalną produkowaną w naszych jelitach. Charakteryzuje się różnorodnym i korzystnym wpływem na jelita: troficznym, przeciwzapalnym, utrzymującym integralność bariery jelitowej. Wskazania do zastosowania maślanu są bardzo liczne – sprawdza się zarówno w chorobach zapalnych, jak i czynnościowych jelit, biegunkach, zaparciach, w chorobie uchyłkowej jelita grubego, popromiennym zapaleniu odbytnicy czy po zabiegach resekcyjnych. W suplementacji ważny jest odpowiedni dobór preparatów, które osiągają w jelicie najwyższe stężenie i nie zawierają szkodliwych dodatków, np. dwutlenku tytanu.