Zastosowanie leków roślinnych w chorobach układu pokarmowego – stanowisko ekspertów Polskiego Towarzystwa Fitoterapii – STANFITO – Gastro. Część I - Krauze-Baranowska, Mirosława; Rydzewska, Grażyna; Drobnik, Jarosław; Doniec, Zbigniew (Lekarz POZ, 2024)
Produkty lecznicze roślinne – leki roślinne – charakteryzują się wielokierunkowym działaniem w obrębie przewodu pokarmowego. Normalizują funkcje wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, żołądka, jelit, a także wywierają wpływ na funkcję wydzielniczą trzustki. W niniejszym opracowaniu skupiono się na produktach roślinnych z kategorii produktów tradycyjnych według klasyfikacji Europejskiej Agencji Leków, które mają potwierdzoną skuteczność i bezpieczeństwo na podstawie ich 30-letniego zastosowania w terapii chorób wątroby, pęcherzyka i dróg żółciowych.