Hormonalna terapia zastępcza oparta na podawaniu 17β-estradiolu przezskórnie i mikronizowanego progesteronu dopochwowo – ocena skuteczności i tolerancji - Paszkowski, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Przeprowadzono kliniczną analizę skuteczności i tolerancji hormonalnej terapii zastępczej opartej na podawaniu 17β-estradiolu przezskórnie (40 µg/24 godz.) oraz mikronizowanego progesteronu dopochwowo (2 razy 50 mg). Grupę badana stanowiło 41 kobiet w wieku od 44 do 59 lat (24 z nich otrzymywały HTZ wg schematu sekwencyjnego zaś 17 wg schematu ciągłego). W oparciu o skalę Greene’a oraz kwestionariusz SSA-P stwierdzono wysoce znamienną statystycznie poprawę jakości życia już po 4 tyg. HTZ, z dalszą poprawą po kolejnych 2 mies. terapii. Po 3 mies. terapii stwierdzono znamienne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein o niskiej gęstości. Nie zaobserwowano krwawień międzymiesiączkowych u pacjentek otrzymujących złożoną sekwencyjną HTZ. U 29,4% pacjentek otrzymujących złożoną ciągłą HTZ wystąpiło plamienie w 1. mies. terapii – w 3. mies. odsetek ten wynosił 6,7%. Nie zaobserwowano znamiennej różnicy w zakresie grubości i struktury echa endometrium po 1 i 3 mies. kuracji. Dwie pacjentki (4,9%) przerwały kurację po 1. mies. jej prowadzenia z powodu złej tolerancji plamień. Jedna pacjentka (2,4%) zgłosiła objawy podrażnienia śluzówki pochwy. Badany schemat HTZ wydaje się spełniać kryteria skuteczności i tolerancji stawiane przed nowoczesną terapią hormonalną.