Mniej powszechne formy cukrzycy w młodej populacji - Tekielak, Anna; Otto-Buczkowska, Ewa; Rusak, Ewa (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2024)
Inne typy cukrzycy niż cukrzyca typu 1 są ogólnie uważane za rzadkie u dzieci i młodzieży. Częstość występowania cukrzycy typu 2 dramatycznie wzrosła w ciągu ostatniej dekady w niektórych grupach etnicznych. Zwiększona częstość występowania tego typu cukrzy-cy odpowiadała czasowo bezprecedensowemu wzrostowi masy ciała i częstości występowania otyłości u nastolatków w różnych popu-lacjach etnicznych. Wczesne leczenie insulinooporności jest ważne dla zapobiegania rozwojowi cukrzycy. W terapii modyfikacja stylu życia jest niezbędna do utraty masy ciała, a jeśli to nie wystarczy, konieczna jest farmakoterapia. Cukrzyca monogenowa MODY, inny typ cukrzycy insulinozależnej, charakteryzuje się wczesnym początkiem i dziedziczeniem autosomalnym dominującym. Cukrzyca MO-DY jest spowodowana głównie defektami komórek , co skutkuje niewystarczającym wydzielaniem insuliny dla danego stężenia glu-kozy we krwi. W przeciwieństwie do cukrzycy insulinoniezależnej u młodzieży (NIDDM-Y) nie występuje znaczący wzrost insulinoo-porności. Celem artykułu jest scharakteryzowanie i przedstawienie innych typów cukrzycy niż cukrzyca typu 1 występujących w młodej populacji.