Poczucie własnej atrakcyjności seksualnej u kobiet w okresie menopauzy - Bielawska-Batorowicz, Eleonora; Królikowska, Magdalena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Celem pracy było poznanie uwarunkowań poczucia atrakcyjności seksualnej kobiet w okresie menopauzalnym, a zwłaszcza roli zmiennych psychologicznych (poczucia własnej wartości i ekstrawersji). W badaniach uczestniczyło 110 kobiet: w wieku 45–55 lat (79 osób) i 35–44 lata (31 osób). Wykorzystano kwestionariusz atrakcyjności seksualnej własnej konstrukcji, skalę ekstrawersji z kwestionariusza NEO-FFI i skalę Rosenberga, a także ankietę demograficzną. W analizie statystycznej uzyskanego materiału zastosowano test niezależności χ2, analizę korelacji liniowej i metodę regresji wielokrotnej. Wyniki wykazały brak zróżnicowania poczucia atrakcyjności seksualnej w obu grupach wiekowych. W grupie kobiet w wieku menopauzalnym stwierdzono silny związek wysokiego poczucia własnej wartości i ekstrawersji z wysoką oceną własnej atrakcyjności seksualnej. Zależność pomiędzy ekstrawersją a atrakcyjnością seksualną nie wystąpiła w młodszej grupie wiekowej. Nie wykazano związku atrakcyjności seksualnej ze statusem menopauzalnym, stosowaniem hormonalnej terapii zastępczej i wiekiem. Spośród wszystkich analizowanych zmiennych najsilniejszym predyktorem poczucia atrakcyjności seksualnej było wysokie poczucie własnej wartości. Zależność ta wystąpiła w obu grupach wiekowych.