Patofizjologiczne podstawy immunoterapii swoistej - Jutel, Marek (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Swoista immunoterapia alergenowa przywraca prawidłowe funkcjonowanie mechanizmów obwodowej tolerancji, które występują u zdrowych osób. Podstawową rolę w tym procesie odgrywają alergenowo swoiste limfocyty T. Zmiana funkcjonalnego fenotypu swoistych limfocytów T z charakterystycznego dla alergii dominującego typu Th2 w kierunku Th1 następuje poprzez supresję tych komórek, z następową reaktywacją pod wpływem cytokin obecnych w mikrośrodowisku komórkowym. Supresja swoistych limfocytów T pod wpływem SIT jest związana z aktywacją alergenowo swoistych limfocytów regulatorowych CD4+CD25+. Ponieważ wydzielane przez poszczególne populacje limfocytów cytokiny odgrywają podstawową rolę w regulacji syntezy immunoglobulin oraz aktywacji komórek efektorowych, immunoterapia może na tej drodze hamować zarówno humoralny, jak i komórkowy komponent zapalenia alergicznego.