Zastosowanie płatkowych testów skórnych z alergenami powietrznopochodnymi w diagnostyce atopowego zapalenia skóry - Pisiewicz, Krzysztof; Wanat-Krzak, Małgorzata; Kurzawa, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W pracy porównano wyniki atopowych płatkowych testów skórnych wykonanych w trzech grupach dzieci; I – dzieci z atopowym zapaleniem skóry i ujemnymi punktowymi testami skórnymi, II – dzieci z atopowym zapaleniem skóry i dodatnimi punktowymi testami skórnymi, III – dzieci z atopowym zapaleniem skóry, dodatnimi punktowymi testami skórnymi i współistnieniem alergicznych chorób dróg oddechowych. Badanie wykonano u 39 dzieci, uzyskując u 20 (51,3%) z nich wyniki dodatnie. Grupę kontrolną stanowiło 12 dzieci z alergicznymi chorobami dróg oddechowych i dodatnimi punktowymi testami skórnymi, bez atopowego zapalenia skóry.