Krążące we krwi biomarkery niedokrwienia mięśnia sercowego indukowane w testach obciążeniowych – przegląd potencjalnych kandydatów do wprowadzenia do praktyki klinicznej - Zandecki, Łukasz; Zachura, Małgorzata; Barańska, Edyta; Dudzikowska, Magdalena (Medical Studies/Studia Medyczne, 2024)
Podstawowym celem w diagnostyce przewlekłych zespołów wieńcowych jest identyfikacja pacjentów z istotnymi zwężeniami w tętnicach wieńcowych, którzy mogliby odnieść korzyść z leczenia inwazyjnego, unikając jednocześnie narażenia na niepotrzebne inwazyjne procedury diagnostyczne lub lecznicze pacjentów, którzy prawdopodobnie nie mają istotnych zwężeń w tętnicach wieńcowych. Niedokrwienie mięśnia sercowego już na wczesnym etapie prowadzi do dynamicznej odpowiedzi na poziomie molekularnym. Obiecującą minimalnie inwazyjną strategią jest ocena zmian stężeń pewnych biomarkerów krążących we krwi podczas niedokrwienia mięśnia sercowego wywołanego testem wysiłkowym. To nowatorskie podejście może zmienić strategie nieinwazyjnej oceny niedokrwienia serca. Potrzebna jest staranna selekcja potencjalnych kandydatów do oceny w badaniach klinicznych. Co najmniej kilka biomarkerów zaproponowano jako potencjalnie użyteczne w tym zakresie i omówiono w niniejszym artykule przeglądowym.