Przydatność pomiaru impedancji bioelektrycznej w ocenie i monitorowaniu stanu odżywienia chorych z przewlekłą niewydolnością serca - Sobieszek, Grzegorz; Skwarek-Dziekanowska, Aneta; Kot, Agata; Rahnama-Hezavah, Mansur; Powrózek, Tomasz; Małecka-Massalska, Teresa (Medical Studies/Studia Medyczne, 2024)
U chorych na przewleką niewydolność serca (PNS) często stwierdza się obecność niedożywienia i/lub kacheksji, które mają niekorzystny wpływ na jakość i czas życia pacjentów. Konieczne jest poszukiwanie obiektywnych metod służących ocenie stanu odżywienia chorych, które mogą ułatwić podjęcie decyzji terapeutycznych. Pomiar impedancji bioelektrycznej (BIA) jest obiektywną i bezinwazyjną metodą pomiaru składu ciała u pacjentów cierpiących z powodu różnych chorób przewlekłych, w tym PNS. Celem niniejszej pracy było podsumowanie aktualnego stanu wiedzy na temat zastosowania BIA do oceny stanu odżywienia i monitorowania chorych na PNS. Na podstawie analizy danych z piśmiennictwa stwierdzono, że chociaż BIA jest znaną techniką, to liczba artykułów dotyczących jej wykorzystania u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego jest ograniczona, szczególnie biorąc pod uwagę połączenie tej techniki z markerami molekularnymi. Parametry elektryczne uzyskane w analizie BIA w połączeniu z markerami biochemicznymi i molekularnymi mogą ułatwić selekcję chorych z ryzkiem rozwoju niedożywienia oraz niekorzystnym rokowaniem związanym z zaburzeniami stanu odżywienia.