Niemiecka rewolucja. Rozmowa z Detlevem Gantenem - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2005)
Po zjednoczeniu wydawaliśmy więcej pieniędzy, niż mieliśmy. W odróżnieniu od Polski, gdzie dokonała się rewolucja w każdej dziedzinie funkcjonowania państwa, my mieliśmy rewolucję częściową. U nas nastąpiła ona tylko na terenie byłej NRD. Do nowych landów przeniesiono na koszt dawnej RFN gotowy model, który de facto wymagał reform. Utrzymywaliśmy nasz wysoki standard na kredyt. Tak było prościej, ale taka polityka musiała się zemścić i dziś płacimy za to bolesną cenę. Zadłużenie szpitali samego Berlina wynosi obecnie 60 miliardów euro. Cięcia są nieuniknione i to we wszystkich resortach objętych państwowymi subwencjami.