Lekowy rynek nieporozumień - Kotula, Zbigniew; Paprocki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2005)
Do zarządzania rynkiem leków istotnie oddziaływującym na system ochrony zdrowia, niezbędne są różne informacje o lekach. Tymczasem w Polsce nie ma instytucji, która analizowałaby kompleksowo i jednocześnie szczegółowo ten rynek leków. W efekcie różnice w wycenie tego rynku sięgają ponad 10 mld zł. To skutek zaniechania bo w Polsce brakuje instytucji publicznej z interdyscyplinarnym zespołem fachowców, o stosownych kwalifikacjach i doświadczeniu zawodowym, zapewniających oczekiwany poziom informacji o rynku leków.