Występowanie alergii kontaktowej wśród osób zatrudnionych w przemyśle elektrotechnicznym - Łata, Alicja; Jutel, Marek (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Wprowadzenie: W wielu badaniach epidemiologicznych wykazywano związek między wzrostem zachorowań na choroby skóry o typie wyprysku a czynnikami środowiska i pracy. Systematycznie wzrasta liczba chorych narażonych na antygeny niskocząsteczkowe – izocyjaniany, które oprócz astmy mogą wywoływać zmiany skórne o typie alergii kontaktowej. Cel pracy: Celem pracy była ocena nadwrażliwości na substancje chemiczne oraz izocyjaniany i formaldehyd w środowisku pracy z zastosowaniem testów płatkowych. Materiał i metody: Testy płatkowe wykonano u 194 osób, narażonych na działanie substancji chemicznych w środowisku pracy. Większość badanych podawała okresowe występowanie zmian skórnych, mogących sugerować uczulenie kontaktowe. W badaniu użyto zestawu podstawowego do testów naskórkowych, izocyjanianu difenylometanu w stężeniu 1% oraz foramaldehydu 1%. Wyniki: Dodatnie reakcje stwierdzono u 21 kobiet i 10 mężczyzn. Największa grupa – 17 kobiet i 2 mężczyzn – wykazywała odczyny dodatnie na siarczan niklawy. 34% badanych kobiet miała dodatnie bądź wybitnie dodatnie odczyny w testach płatkowych. U 6 osób stwierdzono zmiany drażniące na kobalt zawarty w chlorku kobaltowym. Pojedyncze osoby wykazywały dodatnie odczyny na terpentynę, balsam peruwiański, kwas salicylowy w eucerynie, koktajl zapachowy typu A i N-fenylo-N--izopropylo-p-fenylenodwuaminę. Wśród osób badanych 3 mężczyzn miało odczyny dodatnie na izocyjanian difenylometanu, nie wykazano dodatnich reakcji na tę substancję u kobiet. U żadnej z badanych osób nie stwierdzono uczulenia na formaldehyd. Wnioski: Wyniki badań wskazują, że najczęstszym alergenem kontaktowym, zwłaszcza u kobiet, jest nikiel. Ważnym punktem badań była ocena reakcji skórnych na substancje obecne w środowisku pracy. Izocyjaniany występujące w zakładach przemysłowych mogą wywoływać zmiany o charakterze alergicznego kontaktowego zapalenia skóry głównie u mężczyzn. Substancje chemiczne występujące w środowisku pracy mogą być przyczyną występowania zmian skórnych. Ich wczesna identyfikacja może mieć duże znaczenie w zapobieganiu rozwojowi zmian alergicznych.