Fenomen placebo w leczeniu bólu towarzyszącego żylnym owrzodzeniom podudzi - Joss-Wichman, Ewa; Zalewska-Janowska, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Żylne owrzodzenia podudzi stanowią duży problem terapeutyczny oraz społeczny. Choroba dotyczy głównie osób w podeszłym wieku, często obciążonych innymi schorzeniami internistycznymi, pogłębiającymi stopień ich niepełnosprawności. Ból w obrębie podudzi jest głównym objawem podmiotowym zgłaszanym przez chorych. W leczeniu owrzodzeń stosuje się zatem silnie działające leki przeciwbólowe, a chorzy wymagają stałego zwiększania ich dawek, co jednak nie zawsze doprowadza do ustąpienia dolegliwości. Obserwacje własne wskazują na możliwość wykorzystania efektu placebo w leczeniu bólu towarzyszącego owrzodzeniom. Prawdopodobnie mechanizm analgetycznego działania placebo, związany z wiarą pacjenta w skuteczność podanego leku, polega na stymulacji wydzielania endogennych opiatów oraz pobudzania ośrodków nagrody w centralnym układzie nerwowym. Od wielu lat prowadzone są badania nad wykorzystaniem tego aspektu psychologicznego w leczeniu zespołów bólowych o różnej etiologii .