Udział interferonów w patogenezie tocznia rumieniowatego - Osmola, Agnieszka; Namysł, Jakub; Prokop, Janusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Praca przedstawia wyniki badań ekspresji interferonu gamma, jego receptora oraz poziomu białka w surowicy pacjentów z różnymi odmianami tocznia rumieniowatego. Oprócz oryginalnych wyników zawiera również krótkie omówienie aktualnych poglądów na temat roli interferonów w patogenezie tocznia