Zastosowanie ekstraktów konopnych bogatych w THC i CBD w leczeniu bólu przewlekłego - Graczyk, Michał; Pawlak, Łukasz; Lewandowska, Agata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2024)
Ze wszystkich dolegliwości ból jest jednym z najczęściej zgłaszanych przez pacjentów objawów i powodem stosowania kannabinoidów. Substancje te włącza się do terapii bólu przewlekłego zazwyczaj wówczas, kiedy standardowe leczenie z użyciem analgetyków i koanalgetyków nie przyniosi zadawalających efektów klinicznych lub stosowane leki powodują nieakceptowalne skutki uboczne. Zdarza się, że pacjenci sami poddają pod rozwagę to rozwiązanie. Przy inicjowaniu terapii z użyciem kannabinoidów, a w szczególności preparatami z zawartością 9-tetrahydrokannabinoli (THC), każdorazowo należy postępować według podstawowych i prostych zasad. W artykule przedstawiono opracowane przy użyciu zmodyfikowanego procesu Delphi i oparte na konsensusie zalecenia ekspertów dotyczące sposobu dawkowania i podawania kannabinoidów w leczeniu pacjentów z bólem przewlekłym. Kannabidiol (CBD) i/lub THC należy wprowadzać do terapii według zasady start low, go slow. Edukacja odnośnie do stosowania THC w postaci ekstraktów oraz komunikacja z pacjentem mogą mieć kluczowe znaczenie w nastawieniu do terapii, co nierzadko przekłada się na jej powodzenie. Kontrola podczas miareczkowania, a następnie przy kontynuacji terapii zapewni pacjentowi komfort i bezpieczeństwo.