Czy klozapina to królowa, która łamie serca? – powikłania kardiologiczne po zastosowaniu klozapiny na podstawie opisu przypadku - Andrejuk, Paulina (Psychiatria Spersonalizowana / Personalized Psychiatry, 2024)
Klozapina, nazywana królową neuroleptyków, charakteryzuje się niezwykłą skutecznością na tle pozostałych leków z tej grupy. Stosowana jest głównie w schizofrenii lekoopornej jako lek ostatniej szansy. Niestety istnieją ograniczenia leczenia klozapiną związane z potencjalnie groźnymi dla życia powikłaniami, w tym kardiologicznymi, które coraz częściej stanowią przedmiot dyskusji. W artykule opisano przypadek pacjentki, u której 2 tygodnie od włączenia klozapiny rozwinęły się objawy zapalenia mięśnia sercowego pomimo nieobecności czynników ryzyka. Do postawienia stosunkowo wczesnej diagnozy i podjęcia działań zapobiegających wystąpieniu powikłań przyczyniło się oznaczenie we krwi wykładników stanu zapalnego oraz troponiny. Zapalenie mięśnia sercowego może się pojawić w każdym momencie leczenia klozapiną. Niektórzy autorzy sugerują, że najbardziej newralgiczne są pierwsze 4 tygodnie leczenia. W związku z powyższym najnowsze wytyczne zalecają regularną ocenę liczby leukocytów oraz stężenia białka C-reaktywnego w celu wykrycia zapalenia mięśnia sercowego w tym okresie. Dodatkowo sugeruje się, aby do wyżej wymienionych markerów stanu zapalnego w pierwszych tygodniach leczenia dołączyć oznaczenia poziomu troponin we krwi ze względu na ich większą swoistość wobec patologii w obrębie mięśnia sercowego. U dużej części pacjentów dochodzi do całkowitego wycofania się objawów zapalenia mięśnia sercowego bez poważnych konsekwencji dla zdrowia. Warunkiem jest wczesne postawienie diagnozy, możliwe dzięki zastosowaniu w codziennej praktyce najnowszych wytycznych.