Endogenne zapalenie wnętrza gałki ocznej jako powikłanie ropnia wątroby o etiologii Klebsiella pneumoniae - Korycińska, Karolina; Cisek, Agnieszka; Spyra, Mariusz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2024)
Endogenne zapalenie wnętrza gałki ocznej jest rzadkim, ale istotnym powikłaniem infekcji ogólnoustrojowych. Wiąże się z poważnymi i niekorzystnymi konsekwencjami dotyczącymi zarówno funkcji narządu wzroku, jak i stanu ogólnego pacjenta. Kluczowe jest wczesne rozpoznanie i szybkie wdrożenie leczenia. W niniejszej pracy przedstawiono opisy przypadków dwóch pacjentów z endogennym zapaleniem wnętrza gałki ocznej na podłożu ropnia wątroby o etiologii Klebsiella pneumoniae.