Stanowisko Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego w sprawie ograniczonej dostępności niezbędnych materiałów do testów płatkowych. Część I: bariery technologiczne i prawne - Nowicki, Roman; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Grubska-Suchanek, Elżbieta; Kieć-Świerczyńska, Marta; Kowalewski, Cezary; Kręcisz, Beata; Kruszewski, Jerzy; Kupczyk, Maciej; Pałczyński, Cezary; Szepietowski, Jacek; Trzeciak, Magdalena; Walusiak-Skorupa, Jolanta; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2024)
Co trzeci mieszkaniec Polski ma uczulenie kontaktowe (alergia kontaktowa, reakcja nadwrażliwości typu IV według Gella i Coombsa). Najczęstszą chorobą na podłożu uczulenia kontaktowego jest alergiczny wyprysk kontaktowy. Według statystyk co najmniej raz w życiu chorował na niego co dziesiąty Polak, natomiast co setny ma objawy tej choroby w tym momencie. Obserwuje się ponadto narastający problem reakcji alergicznych na wszczepialne wyroby medyczne, takie jak endoprotezy, implanty, pompy insulinowe, rozruszniki serca, stenty naczyniowe. Obecnie jedyną metodą o potwierdzonej wiarygodności klinicznej, a także złotym standardem wykrywania alergii typu IV, są testy płatkowe. Lista znanych haptenów, które mogą wywołać uczulenie kontaktowe, przekroczyła już 5200 pozycji i nadal rośnie, dlatego dla zapewnienia pacjentom właściwej diagnostyki alergologicznej niezbędny jest dostęp do jak największej liczby haptenów diagnostycznych. Wbrew tej potrzebie regulacje wprowadzane w ostatnich latach w Europie ograniczają dostępność haptenów. Wprowadzane ograniczenia podważają prawo obywateli do korzystania z ochrony zdrowia zgodnej z aktualnym stanem wiedzy medycznej i mogą podważać zaufanie obywateli do instytucji publicznych w Polsce oraz Unii Europejskiej. W niniejszym stanowisku eksperci Polskiego Towarzystwa Alergologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego podkreślają powagę sytuacji oraz apelują o partnerski dialog kompetentnych urzędów europejskich (Europejska Agencja Leków, Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności) oraz krajowych (Ministerstwo Zdrowia, Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Główny Inspektorat Farmaceutyczny) z towarzystwami naukowymi alergologicznymi i dermatologicznymi, organizacjami pacjentów oraz producentami i dystrybutorami haptenów diagnostycznych w celu zapewnienia obywatelom dostępu do niezbędnej diagnostyki alergologicznej. W szczególności eksperci apelują o pilne usunięcie biurokratycznych barier, których skutkiem jest ograniczenie dostępności haptenów diagnostycznych nieodzownych w opiece alergologicznej i dermatologicznej zgodnej z aktualnym stanem wiedzy.