Dwukrotny epizod anafilaksji dwufazowej u chłopca z alergią na jad osy. Opis przypadku - Pędzik-Nowak, Izabela; Cichocka-Jarosz, Ewa (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2024)
Wydaje się, że anafilaksja dwufazowa w dalszym ciągu jest zagadnieniem słabo poznanym i niedoszacowanym w codziennej praktyce klinicznej. Częstość jej występowania wynosi od 1% do 15% przypadków anafilaksji z wszystkich przyczyn. Prace na ten temat są nieliczne. Opis przypadku dotyczy 7-letniego chłopca, u którego doszło do dwóch epizodów anafilaksji dwufazowej. Pierwszy z nich miał miejsce podczas anafilaksji wywołanej użądleniem polnym przez osę, a drugi – w trakcie procedury dawki wstępnej immunoterapii alergenowej jadem osy. W artykule omówiono czynniki ryzyka dla wystąpienia anafilaksji dwufazowej oraz zasady postępowania. Opisany przypadek zwraca uwagę na konieczność wnikliwego zbierania wywiadu i obserwacji pacjentów po przebytej anafilaksji dwufazowej z uwagi na możliwość ponownego jej wystąpienia.