Gorące tematy ochrony zdrowia 2006 r. - scenariusze rozwoju sytuacji - Czarnecka, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2006)
Redakcja Menedżera Zdrowia przeprowadziła sondę redakcyjną, w której zadaliśmy ekspertom pytania o to, co wydarzy się w systemie ochrony zdrowia w 2006 r.? Jak wynika z obietnic szefa resortu zdrowia – już za 11 miesięcy mamy mieć sieć szpitali oraz określony koszyk świadczeń gwarantowanych (do którego powstania warunkiem sine qua non jest stworzenie przynajmniej szkieletu Rejestru Usług Medycznych). System zostanie też zasilony kilkoma miliardami złotych, które mają zostać wyszarpane z budżetu państwa. Tyle obietnice. Co się naprawdę wydarzy – odpowiadają Adam Kozierkiewicz, Krzysztof Bukiel, Andrzej Sokołowski, Cezary Szczylik i Wojciech Misiński.